Sunday, November 1, 2009

Μια καλύτερη ιδέα

Το σημερινό διήγημα είναι το πρώτο πολύ μικρό διήγημα επιστημονικής φαντασίας που έγραψα. Η ύπαρξή του οφείλεται στον Νίκο Αλμπανόπουλο που μας τα ζήτησε για το δεύτερο φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας της Ερμούπολης. Ένα από τα πολλά «ανέφικτα» που μας έχει ζητήσει ο Νίκος, τα οποία τελικά αποδείχτηκαν πραγματοποιήσιμα. Η ιδιαιτερότητά του ήταν ότι θα διαβαζόταν μπροστά σε ζωντανό κοινό. Αυτό επηρέασε και τον τρόπο γραφής του. Έτσι, δεκάδες θαμώνες του sport-cafe, που μαζεύτηκαν πιστεύοντας ότι θα ακούσουν διηγήματα, έμαθαν μερικά πολύ δυσάρεστα νέα.

Μια καλύτερη ιδέα


Αγαπητοί κυρίες και κύριοι,

Ζητώ συγνώμη επειδή ενώ νομίζετε ότι θα παρακολουθήσετε μια συνηθισμένη ψυχαγωγική εκδήλωση, στην πραγματικότητα θα συμμετάσχετε σε ένα πρωτοποριακό πείραμα από το οποίο θα κριθεί η τύχη ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Πριν λίγο έφτασε στο ηλιακό μας σύστημα ο απόηχος της έκρηξης ενός κοντινού σούπερ-νόβα. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, ο πλανήτης μας κατακλύζεται από ιονίζουσες ακτινοβολίες ικανές να εξαλείψουν κάθε μορφή ζωής, είτε αυτή βρίσκεται στα βάθη των ωκεανών, είτε κάτω από εκατοντάδες μέτρα βράχων. Τίποτε δεν πρόκειται να επιβιώσει.
Όχι× μην αναστατώνεστε× ο χώρος που βρισκόμαστε προστατεύεται από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, αδιαπέραστο στην ακτινοβολία, για αυτό και δεν πρόκειται να αισθανθείτε τίποτα πλην ίσως ενός μικρού γαργαλητού λόγω αυθυποβολής.
Μην πανικοβάλλεστε, σας παρακαλώ, και κυρίως μην προσπαθείτε να βγείτε από την αίθουσα. Το πεδίο καλύπτει μόνο μερικά τετραγωνικά και, αν βρεθείτε έξω από την εμβέλειά του, θα πεθάνετε μέσα σε μικροδευτερόλεπτα. Κατανοώ την ανησυχία σας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα αλλά σας διαβεβαιώνω ότι τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό. Τα πάντα εξαρτώνται από εσάς και το πόσο καλά θα συνεργαστείτε κατά την εξέλιξη του πειράματος.
Τι πρέπει να κάνετε; Θα σας εξηγήσω αμέσως. Χρειαζόμαστε λίγη από την παιδική σας αθωότητα. Θυμάστε εκείνη την εποχή; Τότε που πλάθατε ολόκληρους κόσμους μέσα στο μυαλό σας; Όταν μιλούσατε με μαγικά όντα, ταξιδεύατε μέσα στο διάστημα, αντιμετωπίζατε τρομερούς κινδύνους και υπερνικούσατε κάθε δυσκολία; Νομίζετε ότι όλα αυτά ήταν ένα ψέμα; Είστε σίγουροι ότι δεν υπήρξαν ποτέ; Μπορεί.
Έχετε αναρωτηθεί τι είναι η πραγματικότητα; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή που τη χωρίζει από τη φαντασία; Αν ρωτήσετε κάποιον που έζησε χιλιάδες χρόνια πριν θα σας μιλήσει για το θεό ήλιο και τη θεά σελήνη. Κάποιος μεταγενέστερος θα ορκιστεί ότι είδε τυφλούς να βλέπουν και νεκρούς να ανασταίνονται. Άλλοι θα σας φέρουν γνήσιες φωτογραφίες εξωγήινων ενώ οι πιο μοντέρνοι θα σας αραδιάσουν θεωρίες για πολλαπλά σύμπαντα και παράδοξα με γάτες. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέματα; Όλοι και κανένας. Επειδή τελικά η πραγματικότητα είναι ο μέσος όρος των αντιλήψεων όλων των ανθρώπων. Όποια άποψη επικρατήσει αυτή είναι και η αληθινή.
Πως μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε την πραγματικότητα; Είναι δυνατό να διαμορφώσουμε μια κοινή αντίληψη σε δέκα δισεκατομμύρια ανθρώπους; Όχι βέβαια. Αν όμως ξαφνικά πεθάνουν όλοι και απομείνει μόνο μια χούφτα ζωντανών ενσυνείδητων όντων; Αυτή η χούφτα είστε εσείς. Η μαγιά του νέου κόσμου. Οι άνθρωποι που θα αποφασίσουν τι θα είναι η αλήθεια από σήμερα και μετά.
Προσοχή. Δε χρειάζεται να πάρετε καμία πρωτοβουλία. Το μόνο που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κάνετε είναι να πιστέψετε ότι αυτό που σας περιέγραψα δε συνέβη ποτέ. Κανένα σούπερ-νόβα δεν εξερράγη, καμία ακτινοβολία δεν επηρέασε τη Γη και όλα είναι όπως πριν μπείτε σε αυτήν την αίθουσα. Τα πάντα μπορούν να διορθωθούν. Οι γονείς σας, τα παιδιά σας, οι φίλοι σας θα επανέλθουν στη ζωή και τίποτα δε θα έχει αλλάξει. Αρκεί και οι έντεκα να συγκεντρωθείτε απόλυτα στη σκέψη: Όλα ήταν ένα ψέμα.
Βλέπω ότι κάποιος θέλει να μιλήσει. Ο νεαρός που κάθεται ανάμεσα στην Άρτεμη και τη Δήμητρα. Σε ακούω Ερμή, τι θέλεις;
-Νομίζω ότι έχω μια καλύτερη ιδέα, κύριε Δία.

ΤΕΛΟΣ

No comments:

Post a Comment